Spaghetti z sosem pieczarkowym – Pycha!

Składniki:

500 g pieczarek
250 ml śmietany 30%
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
koperek (ja wzięłam 1 mały pęczek)
starty ser (do posypania)
sól, pieprz
olej
makaron spaghetti

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, smażymy na oleju do momentu, aż staną się miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Drobno siekamy cebulę, wrzucamy na gorący olej. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dolewamy śmietanę, dodajemy pieczarki, posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy na wolnym ogniu 5 minut.
Można zagęścić sos dodając do niego łyżkę mąki wcześniej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody. Jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
Polać sosem makaron i posypać startym serem.

Smacznego! 

Możliwość komentowania jest wyłączona.